Aki nemcsak tájékozódásra használja a GPS-t (legyen az akár egy PDA-ban), de szeretné pl. viszont látni különféle térképeken a barangolásait, előbb vagy utóbb de bele fog futni a problémába: ezernyi formátum létezik, amiben tárolhatóak a helyzetinformációk. A minimum az, hogy a hardvergyártók saját formátumot kreálnak maguknak erre a végtelenül bonyolult feladatra. Ez ugye tisztán üzleti döntés, akárhogy is nézzük. A kváziszabvány ugye mára a GPX. Kérdem én, miért nem lehet minden eszköznek ebben tárolnia az infókat? Képes waypointot, tracket, route-ot és akármi más fontost tárolni. Persze, hogy azért, mert így saját progammal kénytelen kezelni adatait az egyszeri júzer.
Nekem meg az ilyesmi mindig szúrta a szemem. Már önmagáért is, de a használhatóság végett feltétlen.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a mai szép "webkettes" világunkban nemcsak képeket, de trackeket is szívesen megosztana az ember a weben. Manapság már viszonylag sok oldal nyújt ingyen is ilyen szolgáltatást (everytrail, MTBGuru, Innersource maps, OpenStreetMap, turistautak.hu), csakhogy az a baj, hogy elvétve tudunk eszközünk formátumában feltölteni.
A másik irány sokszor szintén kérdéses: lehet, hogy mi szeretnénk pl. POI adatbázist erőszakolni az eszközbe, de a neten véletlenül sincs mondjuk a mi kedvenc formátumunkban ilyen. Az ilyen eshetőségekre általában az szokott lenni a megoldás, hogy nagy valószínűséggel GPX formátumban (de nem feltétlenül!) fogunk találni különféle adatbázisokat. Aztán ha jól kitisztáztuk - akár egy Jegyzettömb alkalmazásban - máris jöhet a konverzió.

Nos a fenti problémákra nyújt megoldást egyik kedvenc ingyenes alkalmazásom a GPSBabel.

   
Maga a progi egy apróság, windows alá egy GUI kell hozzá, hogy ne parancssorból kelljen mahinálni.
Ahogy a fenti képeken is látszik, a felhasználói felület rendkívül egyszerű. Konvertál és kész. A bemeneti (input) és kimeneti (output) menükben lehet kiválasztani a megfelelő formátumokat. Ahogy figyelem az oldalukat, nem nagyon pezseg a fejlesztés (augusztusi az utolsó verzió), de így is megszámlálhatatlan formátumból választhatunk. Jó eséllyel a feléről nem is tudjuk, mihez lehet jó. Ezen a linken tekinthető át, miből mibe képes konvertálni a progi, és ha van, akkor milyen megkötéssel.
Fenomenális opció, hogy az innen-onnan összegányolt fájlokat egy kicsit ki is lehet mazsolázni. Például szűrhetőek a duplán szereplő pontok koordináta alapon is, nemcsak szöveg alapján. Magyarul van két pontja az embernek, ami ugyanazt a nevet viseli és mondjuk két méterre vannak egymástól. Az ilyen pontok nem nagyon segítik a tájékozódást... Aztán egyszerűsíthetők a trackek is, megadható mondjuk hogy száz pontra redukáljon. Ilyenkor nem levágja a végét, hanem ugyanazt az útvonalat száz pontból állóra egyszerűsíti. Néha hasznos lehet a GPS-ben lévő limitek miatt. Ami még megfogott az az időbeli offszet lehetősége. Előfordul, hogy rosszul jár a GPS órája. No nem a műholdak hülyülnek meg, hanem például el van állítva a téli-nyári időszámításra történő átállás... A később boncolandó webes track-kép alkalmazásoknál létszükséglet a pontosan járó óra. Itt kiköszörülhető e csorba.
Létezik szerver oldali verziója is, néhány nevesebb program ki is használja (GPSVisualizer,GoogleEarth). A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, pl. simán megoldható, hogy akár geocaching, vagy POI adatbázist konvertáljunk KML formátumba (Google), majd pedig iGo-ba erőltessük. Tavasszal Bécsben több száz uticél közül választhattunk, és a metróállomásokat se kerestük sokáig.

0 megjegyzés: