Kezdjük talán azzal, hogy pl. a falfirkások körében a "taggelés" azt jelenti, hogy a jobb sorsra is érdemes falfelületekre művésznevüket fújják fel. Ezzel jelezve, hogy jelen vannak a környéken, jobb, ha szokják a helyiek a munkásságukat.
Egy kicsit szelídebben közelítve a kérdést, sokunkban felmerül, hogy valamiféle nyomot hagyjunk magunk után a világban. Van erre sokféle mód, de talán az egyik legbarátságosabb, ha képeinket helyezzük el virtuálisan a Föld felületén.Mire jó ez? Hát pl. arra, hogy megmutassuk rokonnak, barátnak merre jártunk. Hab a tortán, ha mondjuk digitális felvételeink a neten is bármikor hozzáférhetőek. Technikailag tehát arról van szó, hogy képeinket földrajzi koordinátákhoz rendeljük hozzá. Persze erre sokféle lehetőség van, a szemlélet az, ami megkülönbözteti egymástól ezeket:
- a gépünkön tartjuk a képeket, és a képekbe integráljuk a koordinátákat
- ugyanez, csak nem a gépünkön tároljuk a képeket (Flickr, Picasa, stb.)
- a GPS készülékkel rögzített útvonalakat hozzuk össze a képekkel.

Lássuk az első megoldást!

Ebben az esetben azt használjuk ki, hogy a JPEG formátumú képeknek (ilyet csinál a fényképezőgépek 110%-a) van egy ún. fejléc része, amelynek egy szakasza EXIF névre hallgat. Normál esetben ebben tárolódik minden infó a képről, pl. milyen záridővel készült milyen géppel, mikor, elsült-e a vaku és így tovább. Szerencsére ez az EXIF rész bővíthető, akár koordinátákkal is. Speciális fényképezőgépek, amelyek integrált GPS-t tartalmaznak, képesek alapból a képbe menteni a poziciót. A helyzet az, hogy ezek a gépek nagyon drágák és nem is túl egyszerű itthon hozzájuk jutni. Úgyhogy magunknak kell megoldani a feladatot.
Remek ingyenes lehetőség a Panorado nevű kiterjesztés Windowsos rendszerekhez. Ez egy DLL tulajdonképpen, megtoldva egy helyi menüben megjelenő menüponttal. Akárhol a gépünkön húzunk egy jobbgombos menüt egy JPG fájlon, a telepített Panoradonak köszönhetően lesz benne egy új menüpontunk.
Két lehetőségünk van. Az első önmagában is működik, csak egy böngésző kell hozzá. Ha ellátogatunk a Google Maps oldalára, és akárhol a térképen jobbklikkelünk, lesz egy "directions from here" ("Ütvonal innen") menüpont. Ha rákattintunk, fent megjelenik többek között a pont koordinátája is. Gondolom egyértelmű, hogy a fénykép készítésének helyén érdemes kattintanunk, így hozzá is jutottunk az áhított pont koordinátájához. Ha megvan, mehetünk vissza a geotaggelendő képünkhöz, jobb gombos menü => Panorado Flyer => Edit location manually. Itt választhaunk a koordináta típusok közül. Kis odafigyeléssel megtalálható a Google Maps által használt formátum (a legördülő menüben a legfelső). Innentől másolás-beillesztés a feladatunk csupán, illetve, hogy mentsünk. Tulajdonképpen ezzel meg is volnánk a feladattal, benne van a képben a helyzetinformáció.

  
Van a Panoradoban más lehetőség is. Ehhez viszont telepíteni kell a Google Earth-öt.Ugye ez szintén ingyenes és kicsit egyszerűsíti a munkát. Viszont egy újabb program kerül a gépre... Nos annyi a dolgunk, hogy a kép készítésének helyére navigálunk, és a pontosság érdekében minél nagyobbra nagyítjuk a képet a Google Earth-ben. Hogy ne mozduljon el a mutató, Alt+Tab kombinációval átváltunk a kedvenc fájlkezelőnkbe, majd a már említett jobbgombos menüből: Panorado Flyer => Get location from Google Earth. Ekkor felbukkan egy ablak a koordinátákkal, mi pedig ha elfogadjuk, már menti is a fájlba. Jópofa opció, hogy bármely geotaggelt kép ugyenezzel a jobbgombos menüvel elhelyezhető a Google Earthben. Ott pedig már sok mindent tehetünk vele, de az már egy másik post lesz. :)

Másik elv, éljenek az online fotómegosztók!

Mind a Flickr, mind pedig a Google Picasa nevű fotómegosztó portálja lehetőséget ad geokódolásra. Jellemzően arról van szó, hogy az adott képet - esetleg egyszerre többet - kiválasztva lehetőségünk van egy interaktív térképen elhelyezni őket.Természetesen előtte fel kellett, hogy töltsük őket!
Nos a Flickren annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk fent a menüből az "organize" felíratot. Ekkor bejön a csilivili mahináló felület.Alul vannak a képeink.Hozzáadva a nagy középső felülethez (oda kell húzni őket) máris lehet őket szerkeszteni. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy ugye a térképen akarjuk látni őket. Ehhez annyit kell még tenni, hogy fent a "location" menüből az "add photos to the map" pontot választjuk. Ekkor kapunk egy nagy térképet. Ezt lehet nagyítani, mozgatni, eléggé egyszerű. Ha megtaláltuk a helyszínt, a képe(ke)t húzzuk a pontos helyükre, rá a térképre. Ha mindent jól csináltunk, már készen is vagyunk. A képhez hozzárendelődött készítésének helye.

A Picasa csak egy kicsit más, van hátránya és előnye is.Itt ugye nem olyan csilivili a rendező felület, de azért a háttérben jobb funkcionalitás és sokkal részltesebb térkép van.
Két lehetőségünk van tehát. Vagy az egész albumra vonatkoztatjuk egyszerre a helyzetinformációt, vagy csak egy adott képre. Előbbi esetben be kell lépni a kívánt albumba és az "Edit album properties" linkre kell kattintani.A felbukkanó ablakban van kereső, ami a helységnevek között keres, és lehet kézzel is mozgatni a tüskét a térképen. Ha készen vagyunk, alul a "Save changes" gombra kattintva véglegesíthetjük a bejelölést.
Ha egy képet akarunk a térképre tenni (vagy az albumban mind máshol készült), akkor az adott képet kinyitva jobbra alul lesz egy "Add location" link.Innentől gyakorlatilag ugyanaz az eljárás, a felbukkanó ablakban kell elhelyezni a térképen a képet, majd menteni.
Nos jó szórakozást, aki kipróbálja, garantálom, hogy nem egyhamar fog végezni a sok fénykép elhelyezgetésével. :)

0 megjegyzés: